Ερχεται το χάπι της "αιώνιας νεότητας"!

Δείτε τη φώτο σε πλήρες μέγεθος

Το φάρμακο που θα χαρίζει «αιώνια νιότη» μπορεί να είναι σύντομα πραγματικότητα. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ντάρχαμ ανακάλυψαν τρόπο να επιβραδύνουν τη γήρανση, τουλάχιστον στα κύτταρα.

Η ανακάλυψη της δράσης του φαρμάκου θα μπορούσε να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να παραμείνουν υγιείς ακόμη και στο λυκόφως της ζωής τους. Επίσης, οι ερευνητές πιστεύουν πως θα μπορούσε να βοηθήσει και παιδιά με μια σπάνια πάθηση που τα οδηγεί στο γήρας πολύ πριν την ώρα τους.


Ο επικεφαλής της έρευνας Κρις Χάτσισον παραδέχεται πως τα ευρήματα βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, σημειώνει όμως με νόημα ότι διαφαίνονται δυνατότητες το φάρμακο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν πιο άνετα και λιγότερο επώδυνα όταν φτάνουν τα εβδομήντα ή ογδόντα χρόνια τους, αλλά και πέραν αυτής της ηλικίας.

Ο καθηγητής χρησιμοποίησε ένα φάρμακο για να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων που ελήφθησαν από παιδιά με Hutchinson Gilford Progeria Syndrome (HGPS). Στη σπάνια αυτή γενετική πάθηση, μεγάλες βλάβες στο DNA «αναγκάζουν» τα κύτταρα να γεράσουν πιο γρήγορα και να πεθάνουν.

Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι τα μωρά που γεννιούνται με αυτό το σύνδρομο να γερνούν πρόωρα και να είναι αδύναμα προτού πεθάνουν στα «γηρατειά» τους, δηλαδή σε ηλικία 8-21 ετών. Η Ν-ακέτυλο-κυστεΐνη, όπως ονομάζεται η δραστική ουσία του φαρμάκου, χορηγείται συνήθως σε ανθρώπους που έχουν πάρει υπερβολική δόση παρακεταμόλης.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η χρήση της επιβράδυνε τη διαδικασία γήρανσης, χωρίς να επηρεάζει την ανάπτυξη των ασθενών. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το φάρμακο μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των ασθενών με σύνδρομο HGPS και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.

Ομως, επειδή πολλά από τα προβλήματα του HGPS, όπως η σκλήρυνση των αρτηριών, η ακαμψία των αρθρώσεων και οι εξαρθρώσεις ισχίου, συνδέονται με την κανονική γήρανση, το φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, κάνοντας τα γηρατειά τους πιο ευχάριστα.


http://www.sfinaki.gr/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=43041

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fail! Τσίου...