Κοιτάσματα μαμούθ κάνουν την Κύπρο παγκόσμιο ενεργειακό παίκτη

Ιστορικό «μπουναμά» επεφύλασσε στην Κύπρο η τύχη καθώς καθώς σύμφωνα με τα στοίχεια που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, το κοίτασμα του οικοπέδου 12 αγγίζει κατά μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.


Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα από τις έρευνες στο οικόπεδο 12 θεωρώντας πως ανοίγουν νέες προοπτικές για την Κύπρο και τον λαό της.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η αγαστή συνεργασία που είχαμε με την Noble Energy θα συνεχιστεί και στα επόμενα στάδια» ενώ παράλληλα ο κ. Χριστόφιας ανακοίνωσε πως πριν την πλήρη αξιοποίηση του κοιτάσματος η αμερικανική εταιρεία θα πρέπει να πραγματοποιήσει άλλη μια ερευνητική γεώτρηση.

Το κοίτασμα βρίσκεται στα 5861 μέτρα βάθος και σε βάθος νερού που αγγίζει τα 1689 μέτρα. Η περιοχή του κοιτάσματος αγγίζει τα 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τ.χλμ) ενώ ο όγκος του βρίσκεται μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, με το μέσο όρο να βρίσκεται στα 7 τρισ. κυβικά πόδια.

Μήνυμα σε Άγκυρα και Τουρκοκύπριους

Παράλληλα ο κ. Χριστόφιας έτεινες χείρα φιλίας προς τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία, ζητώντας απο την Άγκυρα να σεβαστεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να σταματήσει τις προκλήσεις με σκοπό να υπάρξει επίλυση του πολιτικού προβλήματος του νησιού.

«Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και στους Τουρκοκύπριους να απολαύσουν τα αγαθά που μας προσέφερε η φύση, αλλά αυτό θα γίνει μόνο με την επανένωση του νησιού μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κύπριος πρόεδρος.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε με σοβαρότητα και συνέπεια προκειμένου να δικαιωθούν οι προσδοκίες του κυπριακού λαού προκειμένο να εξασφαλιστεί το μέλλον της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

κοίτασμα αγγίζει τα 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με βάση τις σημερινές τιμές αγοράς, η αξία του φυσικού αερίου είναι σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια!





Πηγή: iefimerida.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fail! Τσίου...