Το πρώτο πρόβατο χωρίς χοληστερίνη!


Κινέζοι ερευνητές δημιούργησαν τον πρώτο εκπρόσωπο του είδους χωρίς τις… κακές συνέπειες της κατανάλωσής του, δηλαδή τη δημιουργία χοληστερίνης.

Το Πενγκ Πενγκ είναι ένα μικρό πρόβατο που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο κι έχει τα λεγόμενα «καλά λιπαρά», τα οποία κανονικά υπάρχουν σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια και πράσινα λαχανικά. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωσή του όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά αντίθετα τον μειώνει.

Δημιουργήθηκε με κλωνοποίηση γενετικά τροποποιημένου «προγόνου», ώστε να διαθέτει «καλό» λίπος. Ημερομηνία γέννησης είναι η 26η Μαρτίου και τόπος γέννησης ένα εργαστήριο στη δυτική επαρχία Ξινγιάνγκ.


«Μεγαλώνει πολύ καλά και είναι απόλυτα υγιές, όπως ένα κανονικό πρόβατο» δηλώνει ο Ντου Γιουτάο από το Beijing Genomics Institute (BGI). Ο γενετιστής επιστήμονας και οι συνεργάτες του οδηγήθηκαν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα εμφυτεύοντας το γονίδιο που σχετίζεται με την παραγωγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων σε κύτταρο-δότη, το οποίο πήραν από το αφτί προβάτου Μερίνο.

Εν συνεχεία το κύτταρο τοποθετήθηκε σε μη γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο μετά εγχύθηκε στη μήτρα «παρένθετης» προβατίνας.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιστήμη, όχι μόνο όμως για τα βήματα που θέλουν να κάνουν οι ερευνητές σε ό,τι αφορά την αναπαραγωγή. Μακροπρόθεσμα θα συμβάλει σημαντικά σε έναν ακόμα στόχο της Κίνας, που δεν είναι άλλος από την επάρκεια για τη διατροφή του πληθυσμού της.

Στην Κίνα ζει το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο η χώρα έχει μόλις το 7% της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη. Αυτό σημαίνει ανάγκη για ισοσκελισμό των δύο ποσοστών. Η δημιουργία του Πενγκ Πενγκ είναι, λοιπόν, σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Φυσικά, μέχρι να έρθει η ώρα τα «πρόβατα χωρίς χοληστερίνη» να φθάσουν στο τραπέζι απαιτείται περαιτέρω έρευνα και προσπάθεια, ώστε οι ειδικοί να είναι βέβαιοι πως δεν θα κινδυνεύσει η υγεία μας.

Πηγή: espressonews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...