Η αλήθεια που μας κρύβουν: Κι όμως η Ελλάδα έχει «ατού» στα χέρια της!!!


Η αλήθεια που μας κρύβουν: Κι όμως η Ελλάδα έχει «ατού» στα χέρια της!!!

Κι όμως η Αθήνα κρατά ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί, να χαλαρώσει, ή να αλλάξει ριζικά τους όρους του μνημονίου.

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, στα 400 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια που οφείλει το ελληνικό δημόσιο προς ΔΝΤ, ΕΚΤ, κράτη της Ευρωζώνης και ιδιώτες.

«Με την Ελλάδα να χρωστά ποσά αντίστοιχα του μεγέθους της οικονομίας της Ελβετίας, οι επιπτώσεις για τους φορολογουμένους στα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα είναι καταστροφικές, εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη» επισημαίνει χαρακτηριστικά.



Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, Τζον Γουιτάκερ, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα έχει ισχυρά χαρτιά διαπραγμάτευσης για να πείσει τους δανειστές της να χαλαρώσει η λιτότητα, καθώς όλοι φοβούνται ότι η έξοδός της από την Ευρωζώνη θα τους στοιχίσει σε χρήματα και πολιτικό κεφάλαιο».

Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για παιχνίδι πόκερ άνω των 200 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι «οι σκληρές δηλώσεις αυτές τις ημέρες από Βερολίνο και Βρυξέλλες για την ανάγκη συμμόρφωσης της Ελλάδας με το σχέδιο δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Στις 6 Μαρτίου δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του Reuters ένα εμπιστευτικό έγγραφο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου, που εκτιμούσε ότι το κόστος από μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα υπερέβαινε το 1 τρισ. ευρώ.

Προσθέτει δε πως το κόστος από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τη διάσωσή της!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσιάζει έκθεση στο ελληνικό δημόσιο και τις ελληνικές τράπεζες ύψους 177 δισ.ευρώ, δηλαδή περισσότερο κατά 200% από την κεφαλαιακή της βάση.

Επιπλέον μία άτακτη χρεοκοπία στην Ελλάδα θα ανάγκαζε την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να δανειστούν επιπλέον 380 δισ. ευρώ κατά τα 5 επόμενα χρόνια, για να μην μεταδοθεί η κρίση σε αυτές.

Εξάλλου Ιταλία και Ισπανία, που βρίσκονται εκτός μνημονίου, θα χρειαζόταν να λάβουν 350 δισ. ευρώ βοήθεια για να περιορίσουν την επέκταση της κρίσης. Τέλος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα απαιτούσαν 160 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση.





Πηγή: briefingnews.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fail! Τσίου...