Πριν από 99 χρόνια βυθίστηκε ο Τιτανικός

Πρόκειται για το πιο διάσημο ναυάγιο στον κόσμο. Ο Τιτανικός μπορεί να βούλιαξε πριν από ακριβώς 99 χρόνια όμως η ιστορία συνεχίζει να ασχολείται ακόμη μαζί του.
Το διάσημο υπερωκεάνιο έχει πρωταγωνιστήσει σε 20 τουλάχιστον κινηματογραφικές παραγωγές, έχουν γραφτεί αναρίθμητα βιβλία με τα γεγονότα του και μέχρι σήμερα προσθέτονται νέα, ενδιαφέροντα στοιχεία που συνθέτουν την τραγική αυτή ιστορία.

Ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, με πιο χαρακτηριστική την υπόθεση ότι δεν... βούλιαξε ο «Τιτανικός», αλλά ένα άλλο υπερωκεάνιο της ίδιας εταιρίας το «Olympic», για να καρπωθεί η πλοιοκτήτρια εταιρία την κολοσσιαία αποζημίωση των ασφαλιστικών εταιριών.

Πέρασαν 99 χρόνια από τη δραματική εκείνη νύχτα της 14ης προς τη 15η Απριλίου, όταν το πολυτελές ποντοπόρο επιβατηγό πλοίο συνάντησε τη νέμεσή του στο παρθενικό του ταξίδι.

Ήταν 23:40 στις 14 Απριλίου 1912, όταν ο Τιτανικός συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού του από το Σαουθάμπτον της Βρετανίας στη Νέα Υόρκη. Ήταν το πρώτο πλοίο στην ιστορία που χρησιμοποίησε τον νέο κώδικα διάσωσης S.O.S.

Ύστερα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό, ο Τιτανικός βυθίζεται. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595. Η θερμοκρασία της θάλασσας άγγιζε τους 0 βαθμούς.

Από εκεί ξεκίνησε ο μύθος του «Τιτανικού», πολλές φορές μπλέκοντας της αλήθεια με τερατολογίες και διατηρώντας για 100 σχεδόν χρόνια αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Χάρολντ Λόουε είναι ο μοναδικός από το πλήρωμα του Τιτανικού που γύρισε πίσω για να σώσει κι άλλους επιβαίνοντες. Αυτός είναι που έφερε και στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για την τραγωδία.

Ο «Τιτανικός», όπως αναφέρει σήμερα και ο Ελεύθερος Τύπος, όχι άδικα χαρακτηρίστηκε ως το πιο πολυτελές υπερωκεάνιο που είχε ναυπηγηθεί μέχρι τότε. Εκτός των τυπικών ανέσεων, ο κατάλογος περιελάμβανε επίσης πισίνες, χαμάμ, οκταμελή ορχήστρα και πληθώρα άλλων παροχών, ιδίως στους επιβάτες της πρώτης θέσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη σουίτα κόστιζε 4.500 δολάρια, όταν ένα σπίτι την ίδια εποχή κόστιζε περίπου 1.000. Όσοι ταξίδεψαν στην Τρίτη θέση, πλήρωσαν 36 δολάρια για απλή μετάβαση στη Νέα Υόρκη.











stifora.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fail! Τσίου...